Travsport engasjerer...

29.08.2008

På bakgrunn av mange henvendelser angående "insidenten" i det 3.løpet på Bergen Travpark torsdag 28.august så har vi tatt en prat med formann i dommerkomiteen på banen.

Enhver travsportsinteressert som enten var "live" og bivånet gårsdagens 3.løp, eller som så det/har sett det på Rikstoto Direkte i ettertid, vil garantert ha det man selv vil påstå er en berettiget mening om hvorvidt vinnerhesten 8.Arielle G.A skulle ha vært disket eller ikke.

Noen har gjort seg opp sin mening "farget" av sitt eget spill, og det vil alltid være "feil", mens mange utifra et objektivt synspunkt vil hevde enten det ene eller det andre.

Vi har derfor tatt en prat med formannen i dommerkomiteen på Bergen Travpark, Thorbjørn Aanes og han har følgende begrunnelse for at det i all ettertid vil stå 8.Arielle G.A som vinner av løp 3 på Bergen Travpark torsdag 28.august:

- Det er en vanskelig situasjon å ta stilling til, men vi var i grunn aldri i tvil om at det ikke ville være riktig å diske den ekvipasjen som passerte målstreken som førstehest i løpet. Slik ikke minst vi vurderer det og også på bakgrunn av de opplysningene som kusken på hesten gir oss, må hestens adferd siste del av oppløpet, i så stor grad tilskrives hesten selv og ikke at det er forsettelighet fra kusken sin side som er årsak til at hendelsen oppstår.

Mange er opptatt av dette automatisk måtte være en diskvalifikasjon som følge av at hendelsen hadde betydning for løpsutfallet, er det ikke riktig å hevde dette ?

- Det er riktig at betydning av løpsutfallet er et tungtveiende argument i forhold til å vurdere å diske en ekvipasje, men i dette tilfellet så vektlegges det at denne hendelsen oppstår som følge av hestens uregjerlighet og ikke kuskens forsett, som et mer tungtveiende argument. Slik vi vurderte situasjonen så oppnådde ikke vinnerhesten en seiersgivende fordel av sin adferd og den forulempede hesten, 9.Cosmo Besscane vil uansett aldri få et tellende resultat av at førstehesten i mål ble disket. Hadde man disket 8.Arielle G.A så ville 4.Mia Marrona plutselig vært vinneren og ville det vært mer riktig, halvt spør og halvt konstaterer Aanes.

En del av oss husker tilbake til en tilsvarende hendelse på Sørlandets Travpark for snaut 2 år siden, dannet denne saken presedens for deres avgjørelse i går ?

- Sakene har mange likheter og også den gang var opinionen "i harnisk" over dommernes beslutning, men slik regelverket er utformet og hvordan vi fortolker det så er begge disse beslutningene i tråd med det regelverk som vi tolker. Det er derfor kanskje i like så stor grad berettiget å ha en mening om regelverket avslutter Thorbjørn Aanes

Vi i administrasjonen ved Bergen Travpark presiser at vi med dette ønsker å belyse saken fra dommerens utgangspunkt og det er ikke ment som en kritikk til de som mener at det i denne saken ble tatt en feil avgjørelse. Det er hver og en interessent sitt privilegium å være "sofadommer" og slik vil det alltid være.

Ha en god helg helt uten sjeneringer..-)