Var du tidlig nok ute ?

28.02.2009
Artikkelbilde

Det var nok flere enn undertegnede som nok må innrømme at man ikke fikk med seg den gjerne største prestasjonen av de alle på Travparken sist torsdag.

Hver og en hadde vi gjerne grunner for å ikke få med oss et av historiens mest oppsiktsvekkende monteprøveløp ihvertfall på denne siden av fjellet. Papounet og rytter Elisabeth Hansen danset rundt banen til tiden 1.16.7v og det etter en siste tusenmeter etter ca. 1.15. At hesten hadde en uforløst kapasitet under sal har vi som har fulgt med denne hesten hele tiden kjent til, men at det skulle være slike ressurser innabords, ja det var oppsiktsvekkende men ikke mindre gledelig. Nå vet jeg at det funderes litt fra eier og trenerhold om hvilke oppgaver man skal velge fremover, men uansett hva man måtte lande på,  så er det utrolig gledelig at man har et slikt emne å foredle her vest. Prøveløp er prøveløp og hesten har nervene som sin verste fiende, slik at om prestasjonen gjentas i et felt gjenstår også å se, men det skal uansett bli spennede å følge hesten fremover. Hesten skal forøvrig starte foran sulky allerede førstkommende torsdag og bør være spillbar også der.

Når vi har begynt artikkelen med litt montestoff så får vi fortsette med å gratulere Rei Spika og driftige Charlotte Steine med en velfortjent seier i det 1.løpet sist løpsdag. Rei Spika hadde ikke gjort så mange glad med sine prestasjoner i løpsbanen den siste tiden, selv om en 28-tid i sin siste start viste at hun gjerne var litt på gang. Etter en god start så var hest og rytter i klasse for seg og selv om Minella og Charlotte Matre nærmet seg mye nedover siste del av oppløpet, så var aldri seieren truet. Nevner vi at Espe Viktor ser ut til å være på vei mot formen igjen så er det meste nevnt fra dette løpet.Fremover så vil nok i større grad monteløpene gå over 2100 meter da denne distansen vil gi disse løpene en ekstra dimensjon. Over 1600 meter blir det vel mye "tut og kjør" og lite "feltridning" og taktiske disposisjoner. Dette vil også kreve mer av rytterne fysisk og montesport er faktisk ikke bare en sport for de firbente, her er det med andre ord bare å komme seg i trening jenter.

Solberg Spikern var dagens første V5-vinner etter en tett oppløpsduell med startgalopperende Rigel Pål. Førstnevnte fortjente denne seieren etter å ha blitt knepent slått til 2.i sine 2 foregående starter. Men hva skal man si om Rigel Pål da, jo er det nå noen som fortjener en seier så er det utvilsomt denne krabaten. Halsproblemer, galopputskeieleser "und so weiter", det skal liksom ikke lykkes for denne her. Men dette er en meget bra hest som spillerne ikke må finne på å slippe, snart så sitter den der. Lomeblesen var en favoritt i fare og når unge Anders Hop i tillegg valgte en defensiv styring så fikk den aldri med løpsutfallet å gjøre. Kap Kongen stod bra på fra dødens og Nøkle Per sliter seg ikke ut mer enn han må kan det se ut som.

Skadeforfulgte Chip Hovsten skal stallansatt Renate Aarlie ha all mulig honnør for at hun har fått tilbake i løpsbanen. Nå er dette hennes egen hest slik at det skorter nok ikke på omsorg og pleie, men at hesten i tillegg fremstår i en bedre utgave enn noengang, ja det er det verdt å gi ros for. Når hun tydeligvis nå også har satt seg tilstrekkelig i respekt i løpsbanen så blir det i tillegg lettere å komme til seirene med den startaske og stilige hesten. Vel i tet og med flere av konkurrentene i galopphumør og under pari for dagen, ja så ble det en sikker seier. Verdt å nevne er det uansett at Just A Diamond og Thomas Tuft leverte dagens raskeste oppløp. Hesten la ned mange meter på galopp tidlig i løpet, men leverte et oppløp i overlydsfart og er høyst spillbar neste gang ut. Ros også til unge Tuft for å disponere hesten humant etter galoppen, selv om han sikkert kjente at det var å kjøre med bakerst i feltet. Det kommer alltid nye løp i denne sporten. Det gjør det nok også for favoritten Cunningham som ikke hadde dagen.

Late Bloomer er et meget dekkende navn på hesten til Knut Tønder. Med mindre skribenten ikke har fulgt med i timen eller sitter på feil opplysninger så skal dette i sin tid være et auksjonskjøpt(svensk auksjon) emne som har sålangt har bidratt mer til forskningen på hesteanatomi enn til å glede verken eieren eller spillerne. Skadene og problemene har formelig avløst hverandre og det er først nå at hesten er i full orden. "A Real Late Bloomer" med andre ord. Den 3.V5-avdelingen ble et taktikkoppgjør der unge Morten Almeland Pedersen noe ufrivillig ble taperen når han ble avspist med utvendig posisjon med Kårbrina, en hest som absolutt ikke skal ha akkurat den posisjonen. I tetposisjon så satt Lars Tore Hauge og kikket mer bakover enn fremover den siste halve runden, men til slutt så ble det luke fra lederryggen for den nevnte Late Bloomer og da skvatt den inn til kontrollert seier. Et par galoppsteg i det åpningen ble mesterlig "ryddet unna" av Odd Storetvedt som også skal ha ros for å ha gjort en god jobb med å få denne hesten til start etter alle sine problemer. Det satt en del hester fast som avsluttet bra når feltet åpnet seg siste del av oppløpet. Både Ghost Rider, Misty Valley N. og Third Diamond skal få kryss i margen.

Hoppeløpet for kaldblodshestene med hele 20 000 i førstepremie var neste løp på programmet.Det er ikke på alle områder det er inntekstbringende å satse på "hopper", men på Bergen Travpark så kan det i tiden fremover vise seg å ikke være en dårlig investering. Den fremtidsrettede sportsplanen til Bergen Travpark gir ihvertfall incitamenter for å kunne satse på innkjøp av hopper den nærmeste tiden. Litt frem i tid er jo selvsagt også håpet at kvaliteten på hoppemateriellet skal sørge for gode vestlandske unghester men det er litt lengre frem i tid. Hvorvidt Sør Svarta på litt sikt kan avle frem den ene stjernen etter den andre, ja det får tiden vise, men at John og Nina Raa med hjelp av Lars Tore Hauge, har kommet over en hest som kan tjene fine penger fremover, ja det kan det se ut som. I en tett oppløpskamp så fightet på hest og kusk det de kunne, og selv om Åsbjørn Tengsareid kjørte et løp tatt ut av lærebøkene med Pajablesa, ja så nådde de akkurat ikke frem. Haukeli Nora er som hun er, må kjøres hele tiden og denne gangen så ble det tomt på tanken i god tid før mål. Borg Trolla er i utvikling og er spillbar i rette omgivelser fremover. Det er i høyeste grad også Tømmer Stjerna som la ned mye på galopp fra start.

F.H.Niklas og den hardtarbeidende og flinke stallmannen Ronny Halvorsen tok en fortjent og etterlengtet seier i V5-finalen. Vel i tet så ble det et udramatisk løp og F.H.Niklas var med tanke på at hesten var varslet foran siste start, men kom ut uten fremsko og "gikk på trynet" da, meget underspilt denne gang. Favoritten Nu Steensgård var langt under pari, men slik er travsporten. Lyngsigne Rush kan heller ikke få godkjent fra annet par utvendig. Egregious skal derimot få blomster og Magic Star D.K. satt om ikke bom fast så fulgte den ihv.fall godt med fra lederryggen. Pegase Jarzeen må øve på autsostart og Super Piaf kom feil på det.

Det var nesten så Ove Wassberg kunne ha malt gjerdestolpene med Mørtvedt Ravn ved målpassering runden igjen i et velfyllt kaldblodsløp i lavt grunnlag i det 7.løpet. Det ble kjørt aktivt på flere hender i den fasen av løpet og både Mørtvedt Ravn og den nevnte trenerchampionen gjorde en tapper innsats i dette løpet. Men en forbedret Døsslandspil og en flott styring av Øyvind Austevoll ble for mye for "Ravnen" som måtte gjøre grovjobben i det 7.løpet. I en tett oppløpsfight så knep Døsslandspil seg forbi og snappet seieren. Åls Basse er et lovende emne i regi Lars Grimseid og ellers så var det et kvalitativt bra felt med færre galopper enn vanlig i slike løp. Ros til eiere, trenere og kusker for å i fellesskap presentere hestene i en slik forfatning at slike løp blir severdige og "spillbare".

Feseth Lynet er en attraksjon stort sett hver gang han starter og han kan jo ikke noe for at han er "dønn" overlegen hver eneste gang. Vel i tet 900 hundre igjen så ble det spill mot et mål også denne gang. Den flinke Moe Odin-datteren Vår Frøya, hang på så godt hun kunne til annenplass og Tekno Kongen hadde et riktig løp på papiret denne gang og svarte på den med en helt grei 3.plass. Bak der så var det ymse kvalitet, men slik blir det ofte i slike løp på lokalbanene. Vi gleder oss til en likestart for kaldblodshestene den 12.mars. Da skal vi ha en 23-tid viss forholdene tilsier det.

Rousseau Detain og friskusen Erik Hagseth Hordvik lot publikum få valuta for pengene i det han ubeskjedent kjørte frem og presset opp tempoet i det 9.løpet. Uppercut Flevo har slått og holdt unna for mer meritterte hester enn Rousseau Detain mang en gang, men kun ved å prøve å våge så kan man bli bedre. Dog så ble det et oppdrag litt i overkant for Rousseau'en denne gang som berget 3.på stumme ben bak Knapskaug-duoen Uppercut Flevo og Newton Index. Førstnevnte mistet en sko sist gang, men så virkelig pigg denne gang. Newton Index er det også lenge siden har holdt så bra på en 2100 meter.