Fikk du ikke med deg alt ?

Skrevet av Jan-Inge Ringen,  24.01.2009
Artikkelbilde
Spydhild var en overlegen DD-vinner

Her følger en liten oppsummering av løpsdagen 22.januar på Bergen Travpark.

Dagens første løp munnet ut i en spennende oppløpsduell mellom hurtige Borg Trolla og nyervervelsen Sør Svarta, som man må kunne si har vært en god investering for John og Nina Raa. På målstreken fikk Jan Erik Landaas gynget Pål Even-datteren de nødvendige centimetrene foran duellanten fra Os.

V5-spillet ble innledet med at Storetvedt-traveren Super Charming var "omringet" av hester fra nabostallen(Wassberg) underveis i løpet, og til slutt så måtte Super Charming strekke våpen for Velviano K. som virkelig fortjente fullklaff etter å ha vært uvenn med "dataen" i lang lang tid. Fra dette løpet bør man også notere seg Black Money BIR virkelig har funnet storformen og Nu Steensgård kan ventes forbedret neste gang med løp i kroppen.

Dagens 3.løp ble ikke uventet et løp med høyt tempo og strekk i feltet. Favoritten Vinyard A.L. åpnet etter 12/14.5 og mange med meg var usikre på om det virkelig skulle holde inn. Dette er en traver utenom det vanlige og selv om hesten ikke hadde allverdens spart i mål og også denne gang måtte "brukes" mye, så var den bare bedre enn sine minst like slitne konkurrenter. Hver og en må jo få kjøre sin hest, men fra et nøytralt synspunkt så kunne det virke merkelig at en hest som Cosmo Express, som forøvrig var sist i mål, valgte utvendig posisjon framfor å sitte i ryggen på en tettravende vinnerhest. samme Cosmo Express har førstespor bak bilen neste torsdag og på sprintdistanse så skal man likevel ikke glemme denne hesten da. Vinyard A.L. sikter nå mot V75-start på hjemmebane 4.april og skal i tillegg ut igjen 12.mars iflg. trener John Knapskaug. Legger vi til at Strong Little Viking stadig vekk leverer gode prestasjoner og at vi fortsatt venter på Sunflare, ja da skal det meste være sagt og skrevet om dette løpet.

Løp 4 var et løp med "blanda drops" og det var ikke spesielt overraskende at oppløpskampen skulle stå mellom Sibbe, som har stabilisert mye den siste tiden, og kapasitetshesten Kolbu Kasper. Sistnevnte var bare best og jeg kan ikke forstå hvordan den hesten kan tape når den på torsdag kommer ut igjen i et relativt enkelt selskap.Spor 1 bak bilen har han og overflydd blir han, men i et lite felt så kommer det til å løse seg. Rigel Pål er kastrert, men oppfører seg likevel som en "bukk" og veltet seg umotivert over i galopp på startsiden. Opphentingen var mer enn godkjent og selv om hesten kommer utifra langt tillegg neste gang, ja så skal hesten regnes med sjanse da. Nøkle Per skuffet meg noe og Stjerne Klar overrasket positivt i dette løpet.

Undertegnede måtte "spise hatten sin" når han trodde at Lirac skulle slå spillefavoritten Naomi Dryad i det 5.løpet, og uten at Lirac gjorde noe dårlig løp av den grunn, så måtte han strekke våpen mot en smygkjørt Naomi Dryad. Begge disse hestene er spillbare fremover og det er i høyeste grad også Pegase Jarzeen som trøblet bak startbilen, men som er en riktig slugger som kom tilbake til tredje bak de 2 nevnte.Papounet er en annen krabat med kapasitet, men nå traver hesten mer og mer uryddig enn noen gang. Til dette løpet så leverte ellers Fiveelevennews en bra oppvarming og den skal ut igjen i en poengjakt neste gang. Det samme skal Egegious som med justert sjekk også skal regnes i den samme poengjakten. Travet stemte bedre enn på lenge, men med for lav sjekk så ble galoppen uungåelig inn i oppløp.

Favoritten i løpet og månedens hest for desember, Thai Silver, holdt lekestue i det 6.løpet. Dette har vært et fantastisk forvandlingsnummer i regi travtreneren Ove Wassberg. Hesten var på det nærmeste oppgitt og flere trenere takket såvidt vi kjenner til, nei til å ta inn denne traveren på sin stall. Ove Wassberg tar de fleste utfordringer på strak arm og belønningen har kommet både for han og eierne. Apropos eieren så hadde den også en annen hest til start i det samme løpet, Soutwind Vertical. Med tanke på hvordan løpet utartet så får det meg til å synse litt rundt dette med samme nummerdekken og odds på hester med samme eier i samme løp. Det kan ikke være tvil om hva far og sønn Wassberg hadde i tankene når farten ble dempet fra 15 til 21 fra 500 til 1000 metersmerket når Southwind Vertical ble sendt frem for å "låse løpet".  Ikke det minste ulovlig det, og hvem hadde ikke gjort det kan man jo også spørre om ? Det er faktisk lov for de andre kuskene å gå "i mellom" også , men fra et spillerståsted så er det ikke dette man ønsker å se for ofte. Samme Southwind Vertical skuffet stort og til slutt så var det det kapable Locnoe, som med nød og neppe holdt seg på beina rundt den siste svingen, som endte nærmest den skimle Tap In-sønnen Thai Silver. Tom Cruiser haiket med til tredje og J.R.Playboy hadde alt igjen etter et løp i tredje innvendig.Noter også at Nice Ås er i bra orden, hun satt bom fast og Tengsareid jaktet luker oppløpet ned.Woman Fanatic virker derimot til ikke å ha form.

Løp 7 ble noe mer spennende enn hva man kunne "frykte". Favoritten Neven Monochrome holdt stand en stund, men ga helt opp og er ikke til å stole på i det hele tatt. Trives trolig best med ryggløp etter å ha fått mange tøffe løp de 2 siste årene. Nykomlingen Rousseau Detain er en annen hest som har vært med på litt av hvert og holder helsa på denne krabaten så kommer flere seire for familien Hordvik. Digital Charcoal satset mye på tetkjenning, lyktes ikke i dette og deretter gikk det meste galt. Galopp og fast bak en sliten hest på oppløpet gjør at dette løpet er bare å sette strek over.

Bernt Øksnevad er en "glad amatør", han levner lite til tilfeldighetene og kjørestilen er ikke veldig lik f.eks Lars Anvar Kolle sin. Taktikkseire er ikke Øksnevad sin melodi, her skal hesten få jobbe og gang etter gang lykkes han på de lokale banene med denne taktikken. De lokale hestene har godt av å bryne seg på gode konkurrenter for selv å bli bedre og Øksnevad er en aktør som sporten må verdsette. Løng Håpe var forbedret og holdt stand til knepen 2.plass. Drageblæsen kjempet på til 3. og Dagsvinni holde formen men galopperer for den minste ting. Hester som Pål Max og Alvanesen skuffet og Minella satt både litt fast og hang veldig på en tom.

Dagen ble avsluttet med et løp der startsiden ble avgjørende for løpsutfallet. Innersporets Silver Midnight var gjort til stor favoritt på bakgrunn av hennes siste innsatser. Thomas Tuft ga gass fra start med Just A Diamond og det var ikke mange centimetrene før den godeste Tuft hadde snappet teten og da kunne løpsscenarioet fort ha blitt annerledes. Vel i tet så kunne Tore Totland dempe til 21 på kilometeren og da ble det vanskelig å hente så mye for de bak til slutt. Nevnte Tuft hadde vel en mindre heldig manøver i den nest siste svingen og gjorde det vanskelig for både sin egen hest og et par av konkurrentene sine når han av en eller annen grunn skulle ut i 2.spor. det hele endte med at Just A Diamond slo på galoppen og Girandola Aas og Marseille Ås ble noe hindret. Matchfellow galopperte bort en sikker trippelplass i den siste svingen og Girandola Aas stod på OK til annen selv om vinnerviljen ikke var utrpeget nedover oppløpet. Pluss til både Thai Sunshine og ikke minst Silvana Landerye som det er lenge siden har sprunget forbi noen.

Håper referatet tas med når bongene settes opp neste gang, og til de hester, trenere og kusker som har fått "minusvurderinger" i referatet.  ja så må det tåles. Travsporten er som alle idretter og blir en prestasjonsidrett og en gang i uken skal man opp eksamen. Kun ved å bli vurdert så kan man bli bedre.