Et travløp som går inn i historien...

06.06.2009

Årets utgave av Ketil Hansens Minneløp ble den fartsfesten vi alle håpet på og etter en fantastisk avslutning så var Bo Westergårds juvel Navy Seal US først på målstreken.

På forhånd mente noen skeptikere at årets utgave av Ketil Hansens Minneløp ikke holdt den klasse som man kunne forvente med bakgrunn i at førstepremien i løpet i år var på hele 200 000. Uten at det er noe poeng i å bevise at det var en feil påstand, så lot danskegjesten Navy Seal US beina tale og etter et meget severdig travløp så kunne det danske supertalentet seile inn til seier og samtidig ny banerekord(1.11.9) for utenlandskfødte eldre varmblodshester. Den forrige var fra åpningsdagen i 1985 og tilhørte "The Onion" på 1.12.1.

Ikke bare imponerte Navy Seal US, men også Megaman Neo gjorde et heroisk løp fra utvendig posisjon og de 100 000 som hesten fikk for å trave 1.12.1 til annenplass, ja de var veldig fortjente. Håper Megaman sine 2 siste løp ikke har gjort skade på verken "kropp eller sjel", for denne hesten trenger vi å ha med på det "norske laget" fremover. At "siste pengene" gikk til Fine Carre på 1.12.3 sier vel også sitt om at bredden ikke var så aller verst.

Nok om Ketil Hansens minneløp for denne gang, vi gleder oss allerede til neste år. Travdagen begynte ellers med en morsom seier til 10-årige Uni Pia. Travsporten i Sogn og Fjordane har fått seg noen oppturer den siste tiden og travmiljøet på Kyrkjebø i Høyanger fikk med denne seieren en solid vitaminininnsprøytning. Rune Wiig loste Spang Best-datteren rett til tet fra innersporet og holdt stand helt til målstreken selv om hardtangripende Huseby Sara ble nærgående for Jan Erik Landaas nedover oppløpet. Ellers noterer vi oss at Øiens Mai kan være spillbar i tiden som kommer og at Garli Eld kom bra tilbake etter tidlig galopp.

Dagens andre løp ble en fartsfest av de sjeldne og det er ikke hverdagskost at man får servert 13-tider i grunnlaget under 50 000 kr. Egil Brunes sitt stortalent med det noe særegne navnet Kjell Bjarne holdt oppvisning og lenset til slutt bare unna og kvitterte ut 20 000 i førstepremie samt en banerekordpokal når slutt-tiden stoppet på 1.13.3. Bak den suverene vinneren så var det flere som flyttet bena raskt og både Xanadu, Tourney Winner og Nimo Bell fikk pyntet på rekordene sine.

Om Kjell Bjarne var suveren så ble også til slutt Hangman understøttet av eksil-bergenser Tom Erik Solberg ropt opp som vinner i det påfølgende løpet. Dommerne måtte titte litt på filmen i forbindelse med en insident i den siste svingen, men lot nåde gå for rett og Tor Olaf Halle-trente Hangman fikk beholde seieren foran en godt avsluttende Shocking Devil. Hangman skal ha plusser i kanten for sin prestasjon, arrangøren tildeler derimot dagens kaktus til duoen Halle/Solberg som på gjentatte oppfordringer ikke kom til seremoniplass for avhenting av gavepremier. De om det. Favoritten Macho får heller ikke toppkarakter og ellers så var det vel prestasjoner mer på det jevne.

Resten av løpsdagen blir her grundig beskrevet av rikstoto.no sin dyktige medarbeider Richard Ekhaugen:

Røvet hjem V75-innledningen:

V75-1: Når han fungerer er 14 Kjeltringen langt bedre enn grunnlaget sitt. Det var nok også det Cato Antonsen hadde i tankene da han resolutt sendte storfavoritten fremover etter feilfri avgang, og ikke ga seg før han satt i føringen med runden til mål. Siste tusen meter ble en maktdemonstrasjon fra Spikeld-sønnens side og i mål var han 40-50 meter foran konkurrentene. Antonsen kunne koste på seg en seiersgest ved målgang, og burde kanskje også gitt seg selv et klapp på skulderen for god kusking- å sitte bak Kjeltringen ser ikke like avslappende ut som å kose seg i stresslessen foran TV`en hjemme. 1 Heger Best liftet med til andre, mens 15 Stjerne Ask ble tredje etter en sterk sisterunde.

 - Dette er en veldig fin hest. Han har slitt, men er kommet i bedre skikk etter at han havnet hos Kjell Teigen. Hesten har altfor lite grunnlag i forhold til kapasiteten sin, og det er moro å få være kusk bak en sånn en, sa Cato Antonsen på seremoniplass. Cato som akkurat rakk løpet etter flytrøbbel på formiddagen. Vinnertiden ble sterke 1.27,7, ny rekord for Kjeltringen.

- Det største jeg har opplevd

V75-2: Et severdig oppgjør ble DNTs Unghestserie. Favoritten 1 Emiljan fikk oppskriftsmessig overta føringen fra 4 Shootist ved utgangen av den første svingen. Vel i tet dempet Truls S. Glittum veldig, og kjørte i 1.24-tempo en bit midt i løpet. Det ble for sakte for Svein Ove Wassberg som sendte 12 Gann Golden frem i dødensposisjonen. Inn mot den siste svingen slet Emiljan med tempoøkningen, og Gann Golden overtok. Fra tredje utvendig kastet John Revheim loss med 7 Super Brick og vi ble servert et spennende oppløp. Det hele stod lenge og veide, men kort før mål slugget Super Brick seg forbi til knapp seier. Tapre Gann Golden ble belønnet med sølvplassen, mens Emiljan samlet seg og kom tilbake til tredjeplassen.

 - Jeg har aldri hatt større talent, og dette er det største jeg har opplevd! Jeg trodde på trippelplass på forhånd. I dag skodde vi ham om fremme, og alt klaffet. Han fikk et ekstra gir da jeg dro proppene på siste langside, og da fikk jeg gode tanker, smilte vinnerkusken etter løpet. Vinnertiden på fjerdevalget ble 1.16,8.

Tettriumf da favoritten feilet

V75-3: Det er ikke ofte vi får se Eirik Høitomt gjøre seiersgest, men etter at lille, men lynrappe 5 Nabucca Eastwind tok hjem Haukås-løpet, viste landschampionen følelser. Favoritten 3 Sweet Case gjorde som på Klosterskogen sist, kastet seg over i galopp i innledningen av løpet og veien til front ble enkel for Nabucca Eastwind. Da støvet hadde lagt seg etter startrushet, kom Lucky d`Hilly-datteren til 500 meter på 1.12,2. Deretter fikk Høitomt dempe en runde, før det på nytt var full gass. Gjennom den siste svingen så Nabucca Eastwind slått ut og tapre dødenstravende 7 C.C. Westside så ut til å ha koblet grepet. Nabucca Eastwind har imidlertid et hjerte av gull, og inn på oppløpet kjempet den lille hoppa seg tilbake i kampen, tok seg forbi og vant på 1.15,1. C.C. Westside var tapper i nederlaget og ble nummer to, mens overraskelsen 10 Cull De Sac spurtet flott til tredjeplass for Bo Westergård.

Banerekord av Særpefanten

V75-4: De hevede armers dag! Denne gangen kom seiersgesten fra en østfolding, og Jan Roar Mjølnerød hadde virkelig grunn til å juble bak 10 Særpefanten. Moe Odin-sønnen er i rivende utvikling og levnet ingen tvil om hvem som var den beste hesten i Kong Olav Vs Æresløp. Med drøye runden igjen ble favoritten med i sporene da 8 Kolbu Kasper kastet loss. Midt på den siste langsiden viste Mjølnerød virkelig hvilke ambisjoner han hadde, da han styrte på i fjerdespor for å nå frem til 9 Lome Mix, som etter å ha travet i dødens mesteparten av løpet, nå var å finne i front. Særpefanten koblet tidlig grepet, mens pausehesten Lome Mix gjorde et solid inntrykk. Disse to var i en klasse for seg, mens 5 Smedbalder knep bronsen etter en reise i andrepar utvendig.

- Jeg valgte å styre på i sporene siden Særpefanten er mer sterk enn hurtig. Vidar Hop er jo en luring, så jeg ville holde trøkket oppe. Hesten gjør et veldig bra løp, gliste seierskusken etter løpet. Vinnertiden på favoritten ble 1.26,7, ny banerekord!

Seier fra dødens

V75-5: Dødens hele veien affiserte ikke favoritten 4 Eldfaksa, det gjorde heller ikke det tøffe tempoet underveis. Tom Erik Solberg trykket gasspedalen helt i bånn på den siste langsiden og skaffet seg direkte et par lengders forsprang. 10 Stjernejerven nærmet seg oppløpet ned, men Høitomt måtte sitte og passe 5-åringen og turte aldri å slippe ham ordentlig av. Solberg jobbet ikke mye med Eldfaksa som overbeviste stort da hun tok årets tredje triumf. 8 Gilborken leverte en sterk sisterunde og var tredjehest i mål.

- Det er en fantastisk fin hest det her. Vi har ventet lenge på henne og gitt henne mye tid. Hun har blitt bedekket og fått føll for at hun skulle roe seg ned. Vi har ventet lenge, men fått godt betalt, fortalte Tom Erik Solberg på seremoniplass. Banen i Bergen var i knallorden og også Eldfaksa satte ny rekord, 1.27,2.

Sistevalget sjokkerte

V75-7: Det er ikke mange løpsdager på Bergen travpark som ender uten seier for Svein Ove Wassberg. Hjemmekusken ville ikke være noe dårligere selv om det var snakk om V75-omgang og serverte en skikkelig bombe da han loste sistevalget 12 Silverandgold inn til sikker seier etter reise i køen. Favoritten 11 Langelidgutten fungerte ikke i travet og galopperte 1200 meter fra mål før han gjentok kort på den siste langsiden. 14 Løb Cowboyland overtok fra 6 Milljoy inn i den siste svingen og var god toer, mens 8 Leggiadro Top Spin sikret tredjeplassen.

- Silverandgold var faktisk den av mine oppsitt jeg hadde minst tro på på forhånd, men han var rolig og fin og det gikk an å kjøre i rygger med ham i dag. Hestene rundt galopperte jo en etter en, og jeg ble mer og mer optimist, men seierstro fikk jeg ikke før vi svingte inn på oppløpet, da tok han skikkelig i, smilte Wassberg jr på seremoniplass. Vinnertiden ble 1.16,2.

Arrangøren ønsker til slutt å takke alle de fremmøtte og ønsker velkommen igjen, selvsagt kunne man håpet på at noen flere hadde ønsket å være "live" på en slik flott travdag. Men med Bergen - Voss for noen, vær som inviterte til utfart og gjerne litt "tom-peng-pung" hos enkelte på denne tiden av året, ja så blir det gjerne slik. Neste løpsdag er førstkommende torsdag den 11.juni kl.17.30 og neste V75-stevne er lørdag 8.august.