Rogalendingene ga oss en real Uppercut...

24.03.2009
Artikkelbilde
Spang Jo Best holdt unna med minst mulige margin.

Etter at de 9 travløpene var ferdigkjørt, så kunne man telle helt til 7 seire tatt av "Forus-kuskene". Dog med flere hester som har eierinteresser i "rett" fylke.

Alt i det 1.løpet så fikk man et forvarsel om at det gjerne var klart for "pay-back-time" etter at hester fra vår region, tok bra for seg under V75-stevnet på Forus dagen i forveien. De 2 3-årige talentene Lomepia og Lykkje Odin er i hvert fall foreløpig klassen bedre enn hva "våre" 3-åringer er for dagen. Kjetil Djøseland så ut til å kunne gå mot en sikker seier i løpet når Lykkje Odin plutselig mer eller mindre umotivert spratt over i galopp rundt den første svingen. Åsbjørn Tengsareid lot seg ikke be 2 ganger og støttet dermed hesten med stamme som forplikter, inn til sin første seier i karrieren. Lykkje Odin kom "nedpå" i tide og berget 2.plassen foran Vertigo Faks som besatte den siste trippelplassen i det 5-hesters store feltet.

Søndagens 2.løp så ut til å forløpe på normal måte med vinnerhesten og "Bergenskjenningen" Spang Jo Best trygt plassert i tetposisjon, mens herrene Wassberg og Olsen tydeligvis ikke helt klarte å bestemme seg om hvem som skulle sitte hvor. Lykkesiv fullførte bra til tredje etter denne gang ha løst bra fra start. Eng Støvern fikk åpning fra de innvendige rekker og nådde akkurat ikke frem til en Spang Jo Best som har spesialsert seg på å avgjøre jevne målpasseringer til sin fordel.

"Stenhårdt på linjen" ble det også i det 3.løpet som også var V5-spillets 1.avdeling. Tømmer Stjerna og Lomeblesen ville begge sitte foran, men etter at disse 2 hadde gjort seg ferdig så var det favoritten Kremson og nygifte Frank Ringheim som satt i føring 1200 igjen. Dette stod seg i 1199 meter til, men akkurat på siste steget så fikk Åsbjørn Tengsareid kastet Sogndals-eide Pajablesa først og favoritten måtte ta til takke med en ny 2.plass. Birk Vilja gjorde en bra årsdebut og Storler Stjerna sprang styggfort mellom galoppene. Maximus kunne nok ha endt på trippelen viss hesten hadde kommet ned i 2.spor rundt den siste svingen, det gikk akkurat ikke og derav kun en 6.plass denne gang.

Storfavoritten Wim var tildelt 20 meter tillegg på hester som både Nokien og Just A Diamond i det 4.løpet. Med taktikeren Svein Ove Wassberg vel plassert i tet med 1.Nokien, så begynte nok favorittspillerne å ane uråd, og det skulle vise seg at denne frykten ikke var ubegrunnet. Wim satte fart 1350 meter igjen, men mellom der gikk en for dagen ursvak Cickan Laday og da ble det trafikktrøbbel for den store favoritten. I tet så passet den "gule kusken" kun på at det ikke skulle bli luke for lederryggens Just A Diamond før det var for sent. Nokien tok til slutt en enkel seier foran en godt spurtende Just A Diamond og Wim fullførte OK til tredje. Denne hesten er nok utvilsomt best med jevnt hardt tempo underveis.

På en dag der "Forus-kuskene" tok for seg så skal man likevel ikke glemme at Geir Mikkelsen sine 2 dagsseire, begge kom med hester eid av den hardtstsatsende bergenseren Rune Ellingsen. Først ut av de 2 var det tidligere unghest-talentet Nimo som nå er kommet i Mikkelsens trenerhender. I en feilfri utgave så var ikke Spikeld-sønnen til å stoppe, selv om den måtte gjøre jobben selv. Torpa Glad var nok lite glad for å måtte trave deler av løpet i 4.spor og da ble det litt i tøffeste laget selv for han.Kolnes Mai gjør et "svett løp" etter å ha blitt nedkjørt på startsiden. Gjerde Åsar varmet som en "million", men når kuskene Storetvedt og Totland heller ikke de klarte å bli enige om posisjonene, så ble Gjerde Åsar lei og ga seg til slutt. Ulrik har vi også sett bedre.

Det er mangt et ordspill man har sett om Investor G.T., jeg nøyer meg med å skrive at det ble et meget severdig eliteløp for de beste varmblodige hestene. En luftig åpning og deretter litt "gåsegang", før det den siste halve runden ble full fart over forestillingen. Investor G.T. kneblet Uppercut Flevo oppløpet ned og bak disse 2 så fullførte vel verken Ro Lo eller Rembrandt November til mer enn godkjent, sistnevnte mangler vel en del tempo i kroppen foreløpig.

Et av dagens "underspill" kom i dagens 7.løp. Startraske Motveiten fra springspor i volten og over sprintdistanse, ja det skal normalt sett ikke bli til et 8.valg på V5-rangeringen. Gudmestad prikket teten og i disse tette feltene så er det en svært så gunstig posisjon. Bak i feltet så trøblet både den ene og den andre med både trav og å finne luker og når det i den siste svingen ble fullt "kallabalik" så benyttet Gudmestad klokelig å stikke unna og kunne dermed ta sin andre dagsseier også denne gang fra tet. Taletta gjorde et heroisk løp etter galopputskeielser tidlig i løpet og fullførte strålende til plassen nærmest Motveiten. Vangen Glunten spurtet fint til tredje og Haake Kvikk er i bedre form enn på lenge. Dagsvinni sitter trolig fast enda.

I det 8.løpet hadde derimot Øyvind Austevoll ingen konkurrenter i veien for seg og det var en flott debutant som han presenterte i 3-årige Shocking Angus. En tilsynelatende ukomplisert type med god teknikk og en "passelig" størrelse dette her. Spennende å følge denne hesten i forsettelsen, denne torsdagen var hesten i en egen klasse foran en tapper Dorato Desderi som ikke er et glansbilde å se til, men som legger mye mark under seg. Loving Legacy er alltid med i fremste rekke i feilfrie utgaver og Lovely Boszorg er mye bedre enn raden. Xanadu kan tjene fine penger fremover og på en dag der det meste gikk galt for en ellers velkjørende Tore Totland, ja så ble også CatWalk uten penger når hun ble sittende bom fast.

Voje Flora hang voldsomt på en tøm i det 9.løpet, men selv med det minusfortegnet så var hesten til Øyvind Thorson i Etne ganske så overlegen for Rune Wiig. Nå venter V75-løp i Drammen for hoppen som har kommet fint tilbake etter morsplikter. Mørtvedt Ravn er jevnheten selv og innkasserte sin fjerde 2.plass på rad. Ellers ingen som fortjente de store overskriftene. Morgana var litt hardt ute, fikk et fint løp og skal passes i mer riktige omgivelser neste gang.

Monteløpet avsluttet kjøredagen og denne skribenten har tidligere tatt til orde for flere "mellomdistanse-løp" for monte-jentene. Monte er en kombinasjons-sport der mer enn bare hestens utholdenhet kan være avgjørende for løpsutfallet, i tillegg har man også sett at (for) mange av monteløpene over sprintdistanse, har blitt avgjort allerede på startsiden. Denne gang så var de et jevnt felt der vinneren "poppet opp som troll av eske", noen vil mene at Eva Hellem tok seg noe til rette når åpningen kom for Silverboy M.C.. Men dommerne godkjente insidenten og dermed kunne de siste års ubestridte monte-dronning her i Bergen, innkassere en ny montseier med "sølvgutten" til Norvald Johan Nordvik. Takeover Ås gjorde et flott løp etter galopp og klarer bare Gaute Lura å "kurere" denne hesten, ja så duger den både med vogn og under sal.