Hjem for å ære læremesteren.

Skrevet av Even Elvenes,  14.10.2010
Artikkelbilde
Dotterud Teddy og Tom Erik Solberg jakter ny storløpsseier i Nils A.Skjolds Æresløp (Foto: Hesteguiden.com)

Den utflyttede bergenseren Tom Erik Solberg håper lørdag å ære sin læremester Nils A.Skjold når han setter seg opp bak årets kriterievinner Dotterud Teddy.

Det å være trener og kusk i travsporten betyr en solid porsjon med innsats. Tenk selv ærede leser. Når du og dine nærmeste setter dere ned en fredags kveld, eller en lørdag for den sakens skyld, er Solberg og hans kollegaer i aksjon. Fredagens økt er kan hende den verste. I det Senkveld tar fatt på TV2 er løpene endelig over. Da venter en rask kattevask, og så mange mil i bil hjem. Tom Erik Solberg har stadig vært å se i aksjon på Biri Travbane ved Mjøsa og Jarlsberg Travbane i Tønsberg, den første arenaen har han minst 25 mil til.
Og lørdagene da! Det er ikke alltid at det er den nærmeste banen til Tom Erik som arrangerer V75. I dag lever nemlig mannen i Telemark og har hele Norge, faktisk en gang i blant Sverige også, som sin arbeidsplass.
At han orker!

 

Foreldremøter, hva er det?

- Jeg har et barn i skolen, i tredjeklasse. Så langt har far manglet i møter og tilstelninger. Slik er travsporten hard, innleder Solberg som stormgleder seg til å komme hjem igjen. Til Bergen, til travparken, det for å treffe venner og bekjente.

 

Takk til Nils

- Det er Nils A. Skjold jeg vil takke for at jeg ble dreven i faget hest. Som 11 åring kostet jeg stallgulvet på Skjolds stall, og etter hvert tok den gamle mannen med meg til hesten. Han lærte bort å sele på, og av. Nils var en stor hedersmann, og en hestekar til fingerspissene. Jeg syntes han kanskje var hard, men også fair mot dyra. Det ble respekt av slikt. Mitt håp er å få vinne æresløpet til Nils på lørdag understreker Solberg.

 

Landets to beste


- Norheim Faksen, to ganger Derbyvinner i år, og Kriterievinneren Dotterud Teddy skal i aksjon på Bergen Travpark lørdag. Jeg er ikke lite stolt av hestene. Begge er best innen årgangen, duoen har gitt meg mye oppmerksomhet og glede, og de vil helt sikkert utvikles videre opp mot eliten. Solberg igjen.

Tre barn og frue


Fra sin bopel i Skien, kan man kalle dette Telemarks hovedstad mon tro? – regjerer Tom Erik Solberg over sin flotte familie. Vel, regjerer og regjerer. De deler vel som best de kan på alt ansvaret Solberg med frue vil vi tro.
- En stund drev jeg trenerstall med mange hester. Vi tok et familieråd og fant ut at tiden ikke strakk til. Tidsklemma løsnet da jeg fikk folk som tok ansvaret for de daglige treningsrundene. I dag kjører jeg hestene inne på bane når de skal pusses ferdig for løp, eller i selve løpene. Det rekker.
- På den måten har jeg også fått noen timer mer fri om dagen. De bruker jeg som best jeg kan på familien min dominert av de tre barna.

 

Svein Ove for hard


I leten etter skumle historier, eller noe annet med snert i, ble spørsmålet om fremgang hjemme på Bergen Travpark lest opp.
- Etter feilslått skoletaktikk, jordbruksskole og deretter yrkesfag på videregående, ble jeg ansatt hos travtrener Rolf Tvedt. Skolen gikk nemlig dit pepper’n gror.
Tom Erik setter i en god latter.
- Uansett, vi jobbet som gale hos Rolf. Han visste å sette krav. Etter hvert fikk jeg teste kusking i løp også, men med konkurranse fra Svein Ove (Wassberg, red anm.) og Øyvind Austevoll kunne jeg ikke bli annet enn til taper. De hadde for mange gode hester å kjøre de to, understreker han.

 

Frisk kjøring


- Jeg var den gang, og er fortsatt, svært offensiv i kjørestilen. Det er travkjøring vi driver med. I det siste har jeg imidlertid greid å kjøre hestene i posisjoner i rygg også. Noe av fremgangen min ligger vel i at jeg tør der andre kvier.
Han snakker rett fra levra Tom Erik Solberg. Det er nemlig en sannhet dette med frisk kjøring. Hvor mange triumfer har ikke kommet som et resultat av nettopp en kvikk, våken kjørestil?

 

Fem Derbyseiere


Og flere vil han ha. Selv om gutten fra vest nå har blitt mann, venter mange år i aktivitet. Det er i travet som i andre idretter. De beste får de beste sjansene, de beste forutsetningene.
Husk på nå at Solberg har plukket til seg fem derbytriumfer allerede. Tre i åpen klasse, nevnt er Norheim Faksen allerede, mens Bork Odin tok de blå bånd og en stor premiepenge med seg hjem i fjor.

- Naturligvis er jeg sulten på mer suksess. Men nå ser jeg kun frem til lørdag. Det blir gøy med en seiersrunde eller to på gamlebanen, avslutter Tom Erik Solberg – nå helt på topp!