Resyme fra fredagens stjernemøte

Skrevet av Anton Singsø,  19.10.2010
Artikkelbilde
Panelet besto av to av våre beste travtrenere, sørlendingen Øystein Tjomsland og dansken Bo Westergaard. De ble ledet trygt gjennom de forskjellige temaene som ble tatt opp av ordstyrer Ola Slåtsveen.

Kvelden før årets siste V75-stevne så hadde Bergen Travpark besøk av herrene Bo Westergaard og Øystein Tjomsland. Ola Slåtsveen var også på plass som ordstyrer.

Det ble et vellykket stjernemøte kvelden før årets siste V75-stevne på Bergen Travpark. De 2 sørlands-stasjonerte travtrenerne Øystein Tjomsland og Bo Westergaard var invitert og stilte opp i et forum trygt ledet av Ola Slåtsveen. Disse to er blant landets mestvinnende og beste travtrenere, og mange hadde derfor møtt opp i Elliot'n Pub for å høre på hva de to hadde å fortelle.

Trening

Det første temaet Ola Slåtsveen gikk inn på, var trening av unghest. Her var Øystein  Tjomsland først ute. Han kunne fortelle at han begynner å jobbe med hestene allerede som åringer for at de skal tilvennes den treningsmengden som starter alt tidlig på året som toåring. Da begynner han med langintervalltrening.

-Men det er viktig å lese hesten og se på hvert enkelt individ hva de tåler, sa han.

Fo å lære hvert enkelt individ å kjenne best mulig, bruker han pulsmåler aktivt i treningsarbeidet sitt.Videre gjør han seg nytte av laktatmålinger, som er måling av melkesyrenivået i blodet, for å finne ut hva hver enkelt hest tåler. Alt dette loggføres på data slik at hver hest sine resultater kan dokumenteres.

Bo Westergaard fortalte at han begynner med å lære unghestene å gå i flokk. Når de så som 2-åringer starter treningen så kjører han med hestene 4 ganger i uken, derav 2 økter med intervalltrening og 2 ganger med lett jogg. Etter hvert som hestene blir eldre foregår også en god del av treningen på et rettstrekke bestående av myk sand. Gjennom denne treningsformen oppnår hestene høyere puls med lavere muskelbelastning på beina slik at skader lettere unngås. Westergaard understreket også at det uansett er viktig å jobbe ut fra hva slags treningsfasiliteter hver enkelt har.

Slåtsveen tok i løpet av møtet også opp temaet trening av eldre hester med de to topptrenerne. Her har Bo Westergaard muligheten av å flytte på hestene han har i trening mellom sine to staller i Mandal og Ålborg i Danmark. Han har plass for 20 hester i Mandal og 50 i Ålborg. Når det gjelder trening  av voksne løpshester så er den i stor grad basert på galoppintervaller.

På samme måte som for unghestene bruker han også for de eldre hestene den løse sanden for at hestene skal kunne gå med høyere puls på lavere muskelbruk i beina. Dermed blir det også her mindre fare for beinskader på hestene. Vinterstid har han hestene på den stallen det passer best å ha de.

-Sist vinter var like hard i Ålborg som i Kristiansand, kunne han fortelle.

 

Øystein Tjomsland fortsatte på det Bo Westergaard sa med at han for sin del kunne tenkt seg at flere hesteeiere satset på å ha hesten i en profesjonell trenerstall framfor å trene selv. Men det er jo også mye avhengig av premiene på banene.

-Det koster jo en del å ha hesten hos en trener. Og det er viktig for nye hesteeiere å kunne «tjene penger» på hesteholdet, sa han. -Hest er morsomt. Noe det er viktig å markedsføre for folk som skal kjøpe sin første hest.

Fra salen kom spørsmålet om når man bør begynne med ridetrening av hesten.. Her var det enighet blant de to om at denne treningsformen ikke bør begynne for tidlig. Bo Westergaard mente at man burde vente til 4 års alder før man begynner med harde intervaller. Noe Øystein Tjomsland var enig i, men la til at man god kan begynne med generell ridning tidligere. Han sa også at det er viktig å variere treningen og ikke bare kjøre på med det samme hele tiden.

Det kom også spørsmål om hva de to trenerne legger vekt på i oppkjøringen mot løp. Der mente Bo Westergaard at hvile er viktig. Gjerne de siste 4-5 dagene. Mens Øystein Tjomsland derimot mente at noen hester tåler trening helt fram til start, mens andre må ha hvile. -Dette er noe som varierer fra hest til hest, sa han.

Kjøp av hest

Kjøp av hest og hva de to mente var viktig for en som skal kjøpe seg hest ble også tatt opp som et tema av ordstyrer Ola Slåtsveen. Her var det Bo Westergaard som startet. Han mente at det var viktig først å sjekke stammen på hesten. Så var det også viktig å se selve hesten. Mange ganger er det det som til slutt avgjør om det er noen vits i å satse på hesten eller ikke. Når det gjelder pris, mente han det beste er å satse på en hest som ligger «midt i» prisnivået på en auksjon framfor en som ligger i en av endene av skalaen.

Øystein Tjomsland mener på sin side at det er like viktig å se etter «ordentlige» oppdrettere. Med det mener han at hesten skal ha hatt en god start på livet. Dermed vil den etter hans mening bli lettere å få til å bli god etter hvert som den vokser opp. Tjomsland forteller at han i det siste har satset mye på import av varmblodshester fra USA. Dette pga stammen på hestene, som han mener er for dårlig på vårt hjemlige oppdrett. Han sier også at det er viktig å avle på et godt hoppemateriell og at han gjerne går flere generasjoner tilbake i stammen når han vurderer om en hest er verdt å satse på å kjøpe eller ikke. Han importerer også en del fra Sverige som han mener nå er i ferd med å passere USA når det gjelder kvaliteten på hestene.

Viktig med godt hestemateriell og god fôring

Ordstyrer Ola Slåtsveen utfordret også de to trenerne på spørsmålet om hesteeierne holder på for lenge med dårlige hester som kanskje burde vært byttet ut.

-Generelt, ja, svarte Bo Westergaard på det spørsmålet. Men han kunne også tillegge at det finnes mange eksempler på at hester har kommet tilbake igjen. På sin egen stall forteller Westergaard at han syns det er viktig med mange hester slik at når noen hester blir dårlige så kan arbeidet med de gode tilføre arbeidet med de dårligere det som trengs for å få dem bedre igjen. Men med mange hester er det spesielt viktig med et godt system for å følge opp treningen av hver enkelt hest.

Begge trenerne samstemmer i at for å få en god stall er det viktig med gode team, som både inkluderer de stallansatte og veterinærer.

Et annet spørsmål til de to trenerne var om de har ”kjørt i hjel” mange hester. Her svarte Øystein Tjomsland at det hender at enkelte hester blir trent for hardt. Men han mener at det er greitt å få ut hestenes kapasitet tidlig, og deretter heller bytte dem ut. Bo Westergaard svarte ganske så kontant på dette spørsmålet:

-Nei, jeg har ikke kjørt i hjel mange hester.

Det ble også snakket litt om fôring av unghest. Der var de to trenerne ganske så samstemte i at god fôring er viktig fra dag én. Fôringen må tilpasses etter hvor mye hesten til enhver tid mosjoneres, og være slik at hesten holder seg i godt hold.

Fra salen kom det spørsmål om hvordan de bygger opp hesten mot løp. Både når det gjelder fôring og trening.  Begge trenerne var her samstemte om at det er viktig å gi mindre og mindre kraftfôr i dagene fram mot start. Øystein Tjomsland mente de siste to døgn. Men det var også viktig med fri tilgang på høy. Og det måtte være tørt høy, ikke ensilage. Seansen ble avsluttet med at Ola utfordret de 2 hyggelige trenerne på hva som var lørdagens beste spilleobjekter og for oss som var tilstede så innfridde Bo Westergaard sine 2 bankerkandidater på egne hester og Øystein Tjomsland advarte for vinneren i Nils A.Skjolds Æresløp, Nes Odin.