Norgesrekord på en flott travdag

Skrevet av Magne Engebretsen, Equus Media,  08.10.2016
Artikkelbilde

Bergen Travpark lå badet i høstsol og spenningen lå i luften i forkant av dagens V75-stevne som blant annet inneholdt et verdensrekordforsøk.

V75 Bergen: Han klarte ikke verdensrekorden, men ny norsk rekord ble det da Tekno Odin vant for 64. gang i sin 103. start. Den nye norske rekorden lyder på 1.18,5a/1600 meter.

- Vi får ta verdensrekorden neste år, men vi kunne snust på den allerede idag, men det var flere faktorer som gjorde at vi ikke kunne ta den. For det første kjørte startvogna for sakte under oppkjøringen til å sette rekorder. Hadde startvogna kjørt som i Sverige, så hadde vi hatt langt større forutsetninger til å ta verdensrekorden. For det andre var 6 Tekno Odin for pigg i siste sving og tok noen galoppsteg. Han fant stilen, men han tapte taid. Han hadde dog full fart i mål og var selvfølgelig veldig bra. Han leverte et svett løp igjen. Han har en helt utrolig vinnerskalle. Det er en utrolig hest. Han er klok og vet når han skal prestere, smilte en fornøyd Øystein Tjomsland etter at 100 000 kroner var bokført i Jacob Melands æresløp.



- Denne hesten har betydd utrolig mye for min karriere, og jeg er takknemlig for hva han har gitt meg. Han er rett og slett utrolig. Det var prima forhold her idag, så jeg var virkelig innstilt på å gjøre et rekordforsøk. Nå ble det norsk rekord uten at løpet ble optimalt, så det gjør at jeg har god tro på at vi kan ta verdensrekorden til Järvsöfaks på 1.17,9a neste år, sa Øystein Tjomsland etter den forventede seieren i V75-innledningen. Stall www.supertraver.info eier 8-åringen som nå sendte grunnlaget opp i 9 945 363 kroner. Neste gang han starter, så runder Tekno Odin høyst sannsynlig ti millioner i innkjørte penger.

Bak Tekno Odin leverte flere hester knallprestasjoner. Ulsrud Tea hang med til annenplass på 1.18,9a, ny banerekord for hopper, mens 4-årige 1 Ingbest fullførte strålende til fjerdeplass på 1.19,8a - også det banerekord.

RD-reporter Hans Kristian Skubberud intervjuet starter Johnny Skjoldal, og sistnvente fortalte at han hadde lagt opp til varmblodstempo under oppkjøringen. Startvogna hadde 48 kilometer i fart da bilen slapp feltet av gårde, og han mente at arrangøren hadde gjort hva man kunne for å legge til rette for rekordtempo.

I V75 var Tekno Odin selvfølgelig omgangens største favoritt. Utgangsverdien var 12 kroner.

Tengsareid overrasket
I V75-2 sørget 10 Vertigo Unique for seier for Åsbjørn Tengsareid. Mannen med den røde kuskedrakta hadde dog ikke så stor tro på forhånd:
- Jeg trodde ikke hun hadde form til å vinne, men hun var overraskende bra og kjentes sterk hele veien. Hun var veldig bra, smilte Åsbjørn Tengsareid om hesten som eies av Charlotte og Stian Svendsen. Hoppa fikk 50 000 kroner for å vinne på 1.15,6v/2120 meter. I V75 var vinneren fjerdevalg, og verdien var nå 61 kroner.

Tok i hele veien
1 Ailo og Tom Erik Solberg ledet hver meter i V75-3. Hesten trenes av Ove Wassberg, som selv styrte Folkehesten Bergen, Kilerauen, inn til råsterk annenplass etter en sisterunde ute i tredjespor, men Ailo var meget god vinner:
- Her har Ove gjort en flott trenerjobb, og hesten var på bittet hele veien. Han svarte flott opp hele veien og var veldig bra, sa vikarkusk Tom Erik Solberg etter at Ailo hadde vunnet for tredje gang i år og fått 40 000 kroner for å vinne på 1.27,9a/2100 meter. Stall Ailo.Ailo eier 5-åringen som i V75 var et fjerdevalg. Verdien var nå 345 kroner.

Knallbra fra tet
Gaute Lura hadde stor tro på forhånd, og han fikk sine ord i behold da en skoløs 5 Speedy Gon Sali suste til tet, holdt hardt tempo og spratt unna til helenkel seier. Dermed fikk Speedy Gon Sali 60 000 kroner for å vinne for femte gang i år.
- Han startet i amerikanervogn for første gang, men hvor stor effekt den hadde vil jeg ikke spekulere for mye i. Hesten har vært veldig god. det er en vanskelig type, og jeg føler at vi kommer godt overens, smilte trener Gaute Lura om hesten som eies av John Helge Gullaksen og Gunnvald Ramsøy. Vinnertiden ble 1.12,4a/1600 meter, og verdien i V75 var nå 1959 kroner.

Løpet Solberg ville vinne
Tom Erik Solberg ga klar beskjed på forhånd: - Nils A. Skjolds æresløp er et storløp jeg aldri har vunnet. Det løpet har jeg lyst på, sa Tom Erik på forhånd - og nå lyktes han med Erik Killingmo-trente 7 Ådne Odin. Ekvipasjen fikk et flott løpsopplegg i annet par utvendig, bak hjemmehåpet 5 Kuven Storm, som gikk ut i dødens på ledende 3 Tyri Loke da 1200 meter gjenstod. En god Tyri Loke ville ikke gi seg uten kamp, men Ådne Odin kom fram utvendig ut av siste sving. De to duellantene fightet hode ved hode til mål, men Ådne Odin var noen centimetre foran i mål.
- Jeg har ikke tapt med denne hesten, og dette var vår femte seier sammen. Han er en av årgangens beste, men sliter litt med aksjonen. Jeg ville ikke la sjansen til å vinne dette løpet gå fra meg. Det er kanskje den viktigste seieren i min karriere, sa en rørt Tom Erik Solberg etter fotoseieren. Jeg var ikke sikker før jeg var i mål. Jeg lærte mye av Nils A. Skjold, og jeg er glad for at jeg nå fikk vinne, sa Tom Erik Solberg etter å ha vunnet med favoritten. Førstepremien lød på 100 000 kroner. Odd Ådnekvam eier 3-åringen som vant på 1.27,4v/2140 meter. Ådne Odin har nå kjørt inn 485 000 kroner i år.

I V75 var vinneren favoritt, og verdien var nå 2689 kroner.

Har funnet stilen
Det er ingen tvil om at 7 Ivar Sånna nå har funnet stilen. Han var i tet etter 400 meter og hadde siden full kontroll for Jomar Blekkan i Kniksens æresløp, men det er Frode Hamre som har hesten i trening.
- Han har vært stabilt bra etter et inngrep i halsen, og idag var han veldig fin. Han skal stå hos oss en stund til, men jeg regner med at han snart skal til Trondheim for vintertrening, sa trener Frode Hamre om hesten han har hånd om for kollega Jomar Blekkan:
- Det var ekstra deilig å vinne med ham sist, men han var skikkelig god idag også. Nå prøver vi oss i Svenskt Mesterskap på Åby neste helg, smilte Jomar Blekkan - før han hastet i vei for å rekke et fly. Kolbjørn Selmer fra Trondheim eier 6-åringen som vant på 1.12,9a/2100 meter. 

Verdien i V75 var nå 3147 kroner.

Hamre til slutt
Frode Hamre hadde trenerseier med Ivar Sånna, og han avrundet dagen med å vinne V75-finalen selv med 3-årige 9 Chief Orlando. Hesten hadde tørt krutt i finalen av Norsk Travkriterium sist, og nå fikk han vist hva som bor i ham. Etter en herlig avslutning var han fremst på streken og vant for annen gang i år. Nå fikk han 50 000 kroner for å seire på 1.14,4a/2100 meter - tangering av banerekorden. Jim B. Kartevoll og Stein Grødem eier hingsten som nå passerte 200 000 kroner innkjørt denne sesongen. Frode Hamre måtte rekke et fly og rakk ikke seremoniplassen, men Benedicte Skage stilte opp. 
- Dette var fortjent for hesten har hatt mye utur. Han klarte såvidt å vinne, og det var deilig, sa stalljenta, som samtidig berettet at hun snart skifter beite og begynner å jobbe for Eirik Høitomt.

Riktig V75-rekke ble 6 Tekno Odin - 10 Vertigo Unique - 1 Ailo - 5 Speedy Gon Sali - 7 Ådne Odin - 7 Ivar Sånna og 9 Chief Orlando. Syv riktige gir 4110 kroner, seks riktige gir 59 kroner, mens det ikke blir utbetaling for fem riktige.