Jerkla O.K - hesten til Olav Kåre

07.09.2017
Artikkelbilde
Olav Kåre Vatnøy har vært hesteeier i mange år, søndag har han en klasseløpsfinalist(Foto: Avisa Nordhordland)

Travhesten Bjørkemøy sprang frå Seim til Alversund for å hente jordmor i all hast då eg blei født.  Kanskje dette var et tegn på hva som skulle komme for vesle Olav Kåre?

- Hesteeiere er viktig for travsporten. Uten hesteeiere hadde vi ikke hatt travsport. Derfor er det viktig å fremheve hesteeierne. Vi har mange flotte hesteeiere i Hordaland og Sogn & Fjordane, som sogner til Bergen Travpark. Olav Kåre Vatnøy er en av dem har utmerket seg spesielt i det siste. En av hans hestene hans, Jerkla O.K., har kvalifisert seg til Klasseløpene som kjøres på Bjerke Travbane til helgen. Der møtes de beste hestene i Norge for å konkurrere om gjeve priser.

 

Olav Kåre vokste opp på gård der hesten var det viktigste hjelpemiddelet i gårdsarbeidet. Hesten var også en meget god arbeidskamerat. «Travhesten Bjørkemøy sprang frå Seim til Alversund for å hente jordmor i all hast då eg blei født.» Travinteressen hans kom ved et tilfeldig besøk på Nesttun travbane, og den første travhesten var Volo Grein.

 

Da spørsmålet kom om hva som gjør det kjekt å eie travhest, fortalte Olav Kåre at i starten var det spenningen ved å ha hest i løp, og forventningene man hadde. Miljøet blant hesteeierne og praten i stallen etter en lang løpsdag savner Vatnøy nå. I den seinere tid er det avl og unghester som har størst interesse. Hesten som skal til i løp til helgen kommer fra hans eget oppdrett, og da blir gleden ved seier muligens enda større.

 

Mange spør seg om det finnes en oppskrift på en vinnerhest. Olav Kåre har ikke tro på at det fins en god oppskrift. Nå har han bare hester fra eget oppdrett. – Det gleder meg at frå vårt distrikt er det mange gode oppdrettare som får fram gode individ. Det gleder meg stort at hestar frå Nordhordland hevder seg i toppen. Gratulasjonar til Bente og Ove Hvidsten.

 

Det er en kjent sak at travhester til tider har noen fantastiske og ikke minst kreative navn. Navn som Eglise Boko, W.J. Follow Me, Riana Cross, Officer Kronos og Wikipeaks. Nye gjester på banen spiller til tider på navn de liker, og hva er vel ikke å like med disse navnene? Olav Kåre forteller at det er vanskelig å finne fornuftige navn til hestene. Han har en historisk tilnærming hvor han prøver å finne navn fra hestens stamme. Jerkla har fått navnet sitt fra Mørtvedt Jerkeld.

 

Noen ganger kan man kanskje få inntrykket at det er 1.plassene som gjelder – det er de som er de viktigste. For Olav Kåre har det blitt noen gode plasseringer opp gjennom tidene, men kan fortelle at det er en 2.plass som ble ekstra spesiell for ham. Det var da Yankee’s Photo ble nummer 2 i Jarlsberg Grand Prix. Det var en stor prestasjon av hesten. Samme dag skadet moren hans Yankee Tracer seg på beite, og måtte avlives.

 

Til helgen går som sagt Klasseløpene av stabelen på Bjerke. Olav Kåres hest Jerkla O.K. kvalifiserte seg til hoppeavdelingen. Hva betyr det for deg som hesteeier at hesten din skal konkurrere mot de beste hoppene i landet?

 - Jerkla OK har vært blant de beste hoppene som 3 åring. Premiert i alle dei klassiske løpa. At ho nå også er kvalifisert til finalen i hoppe Derby er for meg som eigar og oppdrettar STORT.  Må takke Rolf og Herman Tvedt for det arbeidet dei har utført sidan hesten kom på deira stall i april.

 

Vatnøy forteller at hoppen Jerkla O.K. sin er styrke er løpshodet, og at hun er sterk på distanse. Hennes svakhet er starten; hun trenger litt tid på å komme i gang. Målet for Jerkla O.K. i helgens finale er premie. Bergen Travpark sier tvi tvi, og ønsker ekvipasjen et fint finaleløp på søndag.